Yamas ~ Etik for yogier

Fysiske yogaøvelser er kun en lille del af yoga. Yoga er en livsstil med otte grene, hvoraf asana (fysiske yogastillinger) er den ene. I dette indlæg vil jeg rette fokus mod en anden af de otte grene – Yamas.

Yamas er etiske retningslinjer eller gode råd til at få en mere harmonisk og lækker tilværelse.

Der er fem yamas:

  • ahimsa
  • asteya
  • satya
  • bramacharya
  • aparigraha

Herunder vil jeg uddybe hver af de fem yamas, og komme med forslag til, hvordan du kan bruge yamas i dit liv. Ingen af os er perfekte og følger alle yamas 100%, bare fordi vi er yogier, men ligesom med yogastillingerne kan du øve dig og gradvis udvikle dig selv. Tag med på en yogarejse i dig selv:)

 

Ahimsa

Ahimsa betyder “ikke-vold”. Det modsatte af vold er at være god ved sig selv og sine omgivelser.

øvelse: Gør ikke noget der gør ondt, fordi du føler, at du bør gøre det. Spred glæde, omsorg og velvære ved for eksempel at smile, rose eller at give et kram til dem du kender, såvel som dem du ikke kender.

mantra: “lokah samastah sukhino bhavantu” = må alle levende væsener være glade og frie og må mine tanker, ord og handlinger bidrage dertil.

“Shanti” = fred

 

Asteya

Asteya betyder “ikke stjæle”. Årsagen bag at stjæle er sandsynligvis et behov for at fylde et tomrum, en tanke om at “jeg er ikke god nok”, der leder til et behov for at fylde det indre tomrum.

Øvelse: stjæl ikke din oplevelse af at være i nuet fra dig selv 🙂

Mantra: “alt jeg behøver bor allerede i mig”

 

Satya

Satya betyder “sandhed” eller “ærlighed”. Vær ærlig overfor dig selv og andre.

øvelse:  Anerkend de signaler din krop sender, og bevæg dig ikke ud i stillinger som gør ondt.

 

Bramacharya

Bramacharya betyder “opførsel som leder os til Brama”. Oversat til en dansk kontekst vil det sige, at du skal gøre dit bedste for at vælge de handlinger, som får dig til at føle dig i harmoni.  Du har altid et valg – også selvom det ikke ser sådan ud. Du har kun en hvis mængde energi og tid, så dine ressourcer er værdifulde. Bramacharya handler om, at træffe det valg, som er bedst for dig.

øvelse: Spørg dig selv: “hvad er vigtigst at jeg bruger min energi på? Hvad vil gøre mig glad og give mig overskud?” prioriter det:)

Når du selv har det godt, kan du bedre hjælpe andre.

 

Aparigraha

Aparigraha betyder “ikke grådig” eller “uden tilknytning”. Hvis du handler for at opnå noget, går du måske glip af det smukke øjeblik, som du netop befinder dig i.

øvelse: Øv dig i at være til stede i nuet uden tanker om, hvilke resulter dine handlinger i nuet vil give på sigt. Sæt alle dine sanser i spil: Hvad kan du se, høre, dufte, føle, smage og fornemme lige nu?

14202941_1077059009014008_1803032956_o

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.