fbpx

Vijnana Bhairava Tantra – Porte til at lade sig fascinere i hverdagen

Fra 1. februar 2019 udfolder jeg en ny række yogaprogrammer under titlen Soma yoga. Tilmeld dig her. Praksisserne hviler på meditationsvers fra den ældgamle yoga-værk Vijnana Bhairava Tantra, som jeg vil introducere herunder.

Vijnana Bhairava Tantra er meditationsvers så smukke, at jeg mangler ord. Ét fascinerende aspekt er ordnes fortryllende beskrivelser af elementer af menneskelivet, et andet er tanken om, hvor gamle beskrivelserne er, og at de danner fundament for de fleste af de meditationsteknikker og åndedrætsøvelser, vi kender i dag.

Vijnana Bhairava Tantra betyder ifølge Lorin Roche løst oversat: ”frygten og glæden ved at opdage forening med sjælen.” (Min oversættelse fra engelsk til dansk). Det er uklart hvor gammel Vijnana Bhairava Tantra præcis er. Den første skrevne version blev fundet i Kashmir omkring år 800 vor tid, men den har sandsynligvis levet som mundtlig overlevering generation forinden.

Vijnana betyder visdom. Bhairava er et andet navn for Shiva, den maskuline energi, i sin heftige form. Shiva er en betegnelse for (guddommelig/ophøjet) bevidsthed.

Tantra betyder at væve, og tantra er en metaforisk betegnelse for et sammenvævet tæppe af viden om, hvordan opmærksomhed på din krop, sind og ånd samt dine sanser og følelser kan sætte dig i nær kontakt med livsenergi. Tantra betyder desuden at strække – her at strække sin bevidsthed. Tra betyder instrument.

Navnet Vijnana Bhairava Tantra afslører således, at det er en guide til at opleve og dermed forstå ophøjet bevidsthed som værende vores dybeste natur.

Værket fremstår som en romantisk samtale mellem den maskuline energi Shiva/Bhairava og den feminine energi Shakti/Bhairavi. Bhairava er ophøjet bevidsthed, Bhairavi er kreativ energi og skaberkraft. Vi har alle brug for, at den maskuline og feminine energi danser på balanceret vis i os. Værket åbnes ved at Bhairavi spørger, hvordan hun kan fordybe sig i universets realitet, og som svar giver Bhairava sin viden i form af 112 meditationpraksisser i 162 vers, som er teknikker til at blive oplyst via hverdagssituationer. Værket handler således ikke om at meditere sig bort fra den jordiske tilværelse, men at bruge den jordiske tilværelse som porte til noget, som er større end os selv.

 

Min forståelse af Vijnana Bhairava Tantra er baseret på Lorin Roches oversættelse og kommentarer The Radiance Sutras – 112 Gateways to the Yoga of Wonder & Delight.

 

Herunder får du et eksempel på et vers, som har fyldt mit levede liv med stor fascination og et strejf af magi henover det sidste halve år:

 

Yukti vers 4 (Egen oversættelse)

Ved udåndingernes ende,

overgiveråndedrættet sig til stilhed.

Et øjeblik hænger du i balancen –

udstræk i det fertile rum

som er kilden til åndedrættet.

 

Ved indåndingernes ende,

fyldt med åndedrættets sang,

er der et stille øjeblik, hvor du blot

holder det fine mysterium.

 

I disse små afbræk,

åbnes oplevelse op for smuk uendelighed

uden begyndelse og uden ende.

Omfavn uendeligheden uden forbehold.

Du er dets beholder.

 

<3 Jeg håber, at jeg får chancen til at udfolde dette værk med dig <3

Maria Lauridsen Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close