fbpx

Alle følelser er velkomne!

Det er ok at være vred.

Det er ok at være ked af det.

Det er ok at reagere.

Det er ok at føle dig lykkelig.

Det er ok at være nervøs.

Det er ok at være begejstret.

Det er ok at mærke frygt.

Det er ok at være stolt.

Det er ok at være glad.

“Spirituality is not an escape from life´s difficulties; rather it is an embracing and illumination of them. When we recognize that each of us includes all traits and emotions – however much we might like to disown some of them – and when we can approach these with compassion, we cannot help but behave more compassionately (however fiercely!) towards others. Spirituality is love and awareness functioning as one.” (Robert Augustus Masters: Spiritual Bypassing, appendix II )

Vi er mennesker, mennesker med følelser i alle regnbuens farver. Mange af os har dog en tendens til at klassificere følelser i to kasser: positive og negative. Klassifikationen kan lede os til at forsøge at undgå visse følelser og til at føle skam, når de følelser alligevel dukker op. Dette blogindlæg har til formål at hjælpe dig med at springe kasserne.

Ud fra tantrisk filosofi er det sundt at være i kontakt med hele følelsesregistret, og det er usundt at undertrykke sine følelser.

Som en lotusblomst, der gror i mudder og udfolder sin skønhed over mudderet, kan du finde næring i dit følelsesmæssige mudder til at udfolde din skønhed for verden. Næringen kan fx være erkendelser, indre styrke til at balancere i “mudder” eller motivation.

Følelser er flygtige, de kommer og går – vedmindre du hægter dig fast til en bestemt følelse, og undgår at erkende, at de andre følelser kommer forbi. Følelser er som skyer på himlen; nogle gange er de vatagtige og lyserøde, nogle gange er de bastante og mørke, nogle gange ænder de hurtigt form, nogle gange bliver de hængende længe, nogle gange kan solen ubesværet nå dig.

Det engelske ord emotion kan minde dig om, at følelser er energi i bevægelse (motion=bevægelse).

Står du ved dine følelser?

Personligt har jeg en tendens til at sige: “Jeg er IKKE sur,” i en meget skarp stemme, hvis jeg bliver konfronteret med, at jeg udsender surhed.

Måske kender du det? Måske har du det sådan med andre følelser?

Øvelsen i sådan en situation er at anerkende følelsen.

Dernæst, at tage ansvar for den.

Herunder får du et par øvelser til at blive bevidst om dine følelser og til at arbejde med dem. Jeg har brugt det at være sur som eksempel, men du kan bruge øvelserne på hvilken som helst følelse, som du sidder med.

Øvelser

Hvorfor er du sur? Er der grund til det?

Har du fået overtrådt en grænse? Vil du være offer, eller vil du kommunikere din grænse?

Dømmer du dig selv eller andre?

Du vælger selv om du vil fortsætte med følelsen eller ej, men tag ansvar. Du kan fx sige: “Jeg er sur, og jeg har brug for bare lige at gå og surmule.” eller “Det gør mig sur, når du smider dit beskidte vasketøj på mit nyvaskede gulv.”

Vrede er ikke blot en følelse, men også en attitude – du kan vælge om du vil stoppe attituden (som kan ramme andre), imens du bearbejder din følelse (Robert Augustus Masters s. 79).

Lader du din følelse gå ud over andre?

Kunne det være på sin plads at sige undskyld for, at du tillader, at din følelse rammer andre?

Kunne det være gavnligt at gå en tur for dig selv, hvor du kan finde ud af, hvad det handler om, før du taler med andre om det? (Hvis du er i angrebsposition, er det tegn på, at en gåtur kan være gavnlig).

Dialog

Tag ansvar for at det er dine følelser fremfor at beskylde andre for at de har gjort noget forkert. Ungå at gå til atgreb eller at gå i forsvar.

Du kan fx sige: “Jeg føler, at du har overtrådt min grænse i forhold til …, og det påvirker mig.” eller “Det gør mig ked af det, når du bruger … ord over for mig.” eller “Det er svært for mig, at være i en situation, hvor …”

Den indre lavine

Jeg har en tendens til at skabe en indre kædereaktion, når jeg bliver ked af det. Kender du det?

En episode i nuet, kan lede mine tænker til en episode i fortiden, hvor jeg oplevede en lignende følelse, som leder mine tanker til en anden episode med en lignende følelse, og en tredje lignende episode osv., hvilket kan lede mig til at konkludere noget negativt, som ikke har det store at gøre med virkeligheden.

Jeg nævner mine egne oplevelser for at illustrere, at det er naturligt. Inden for humanistisk videnskab kaldes de historier, som vi spinder om os selv “narrativer.” Du kan lære mere om narrativer, og hvordan du kan bruge teorier om narrativer til at styrke dig selv på mit e-kursus.

I det vi bliver bevidste om tankernes tendenser til koble ting, som ikke nødvendigvis har noget at gøre med virkeligheden, kan vi tage det mere let, når det sker.

Missionen er at komme til erkendelsen: Det er bare mine tanker, som går i selv-sving. Min følelsesmæssige oplevelse af en episode, stemmer ikke nødvendigvis overens med, hvordan andre tilstedeværende oplever den.

Øvelser

Du kan lege med at undersøge, hvor i kroppen, du mærker den følelse, du sidder med. Hvordan er dens form og farve?

Er følelsen hård eller blød, stille eller i bevægelse?

Hvis det spænder i kroppen: Træk vejret ind i området, så det udvider sig.

Send følelsen kærlige tanker og fortæl den: “Jeg ser dig.”

Sid med følelsen og slip den historie, som din hjerne spinder.

Hovedet har det med at lede tankerne til episoder og følelser i fortiden, og bekymringer i forhold til fremtiden.

Øv dig i at blive bevidst om når det sker. Fortiden kan ikke ændres, fremtiden kommer, når den kommer. Forhold dig til nuet, og hvordan du kan få det bedste ud af nuet.

Du kan øve dig i at sætte dig i de andre tilstedeværendes sted, for at få et bredere perspektiv på situationen.

“Meditation is the art of allowing everything to be encompassed and penetrated by awareness. Meditation doesn’t change the mind; it illuminates it. As we work with our mind, learning to witness its thoughts, beliefs, dreams, and interplay with our body and emotions, we are, in effect, cleaning house, immersing ourselves in the ever-fresh mystery og Being” (Robert Augustus Masters s. 191).

Meditation er ikke at undslippe sine følelser men en teknik til at finde ro i dem og en teknik til at blive mere forstående over for sig selv og andre. Nogle former for meditation kan hjælpe dig med at slukke for følelserne, hvilket i nogle situationer kan være gavnligt. Fra mit synspunkt, som er inspireret af tantrisk filosofi, yogalærer Sianna Sherman, psykoterapeut Robert Augustus Masters med flere, skal følelsen dog ikke blot lukkes ned.

Som ny tids shaman Marianne Lane udpegede på et kursus, som jeg var på i sidste weekend, kan du frembringe de følelser, som har fået dig i reaktion, når det er belejligt, fx når du sidder alene. Når det bliver for meget at være med følelsen eller at tænke tilbage på episoden, hvor følelsen kom frem, kan du “sætte den på hylden,” indtil at du er klar igen. Du kan således selv styre, hvornår du sidder med følelsen, og hvor stor en bid du tager af gangen.

————————————-

Kan du nikke genkendende til noget af det, som jeg har beskrevet i dette indlæg? Giver det mening? Skriv gerne i kommentarfeltet:)

Har du en følelse, som bliver ved med at fylde inden i? En healing kan støtte dig til at opnå mere indre balance og ro, og som tilkøb kan jeg tilbyde dig aromaterapi, et mudra eller et mantra, som du selv kan bruge til at støtte din healingsprocess.

Alt det bedste

Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close