fbpx

Yoga, tantra og mytologi

Myterne

skrevet af Maria Lauridsen Jensen – yogalærer, energiarbejder og antropolog

***

Myter er historier, som tager afsæt i menneskelivet.

Ofte er historierne overleveret mund til mund.

“Mythology can best be understood as a kind of “pre-science” attempting to explain observed phenomena in familiar human terms related to the memories and culture of peoples in a relatively defined geographic area”, forklarer Donald M. Kraig i bogen Modern Tantra.

Det interessante er, at selvom deltaljerne i historierne til tider ligger langt fra vores kultur, er de menneskelige dilemmaer de samme på tværs af kontinenter.

Hver karakter i hver myte lever i os alle. Vi bærer alle både helten, skurken, den smukke og den grimme i os.

Ved at høre myterne, bliver vi gjort opmærksomme på de karaktertræk, og vi lærer dermed os selv bedre at kende. Du vil nok opdage, at det er lettere af spejle dig selv i nogle af karaktererne end i andre.

De fleste myter som jeg fortæller, stammer fra hinduistisk tantra/ kashmir shaivisme. Yoga er en del af den tantriske tradition – ét værktøj ud af mange. Tantra kaldes også “the path of mantra,” hvilket siger noget om mantraernes centrale rolle i den tantriske tradition. Kombinationen af myter, mantra, mudra, meditation, åndedrætsøvelser og fysiske yogastillinger (asana), giver min personlige yogapraksis ubeskriveligt meget værdi.

Jeg ønsker at vidrebringe de aspekter af yoga, som har været en stor hjælp for mig, og det som fascinerer mig. Jeg beder dig ikke tro på noget, jeg beder dig lytte med et åbent sind, og med nysgerrighed registrere, hvad der giver mening for dig.

Myterne indeholder ofte et budskab – måske kan du tage det til dig, måske er myten bare en historie for dig:)

Noget af det der fascinerer mig mest ved myter er, at de taler i mange lag. Den samme historie kan udfolde sig i os i takt med vores personlige udvikling og i takt med de erfaringer, vi gør os i livet. Myter kan tale til os som en støtte i den situation, vi står i, i det øjeblik vi hører myten. Sidst men ikke mindst er myter brugt til at videregive esoterisk viden, for først når vi er klar til det, forstår vi de dybere lag.

Yoga kan med øvelse blive meditation i bevægelse og en rejse, hvor du lærer dig selv at kende.

Professor i litteratur Joseph Campbell skriver således om mytologi i sin bog Levende Myter:

”Hvad er – eller hvad bliver – den nye mytologi? Den er – og vil altid blive ved med at være, så længe menneskeracen består – den bestandige, evige mytologi i dens ”subjektive betydning”, på poetisk vis fornyet med begreber, der hverken hidhører fra en projiceret fremtid, men fra nu: det vil sige, den henvender sig ikke til ”folkeslagene” med smiger, men til individer, der er ved at vågne op til erkendelse af sig selv, ikke blot som jeg’er, der kæmper for at få en plads på denne smukke klodes overflade, men også som midtpunkter for verdenssjælen – hvor på sin egen måde ét med alt, og uden horisonter” (Campbell 1973: 228).

Oprindeligt var de fysiske øvelser “asana” forarbejde til at kunne sidde behageligt i meditation. Asana var og er derudover et redskab til at vække energierne i rygsøjlen og den centrale kanal i den subtile krop. Målet lå altså ud over de de fysiske stillinger. I vores tid opfattes de fysiske bevægelser ofte som mål i sig selv.

Det er fint at have motion som mål i sig selv, hvis det er det, du har brug for og lyst til, men måske vil du opleve, at stillingerne vækker noget dybere i dig.

I klassisk yoga er yoga en vejledning i det gode liv, som er opdelt i otte grene: yama (etik og moral), niyama (selvdiciplin og spirituel praksis), asana (fysiske bevægelser), pranayama (åndedrætsøvelser), pratyahara (øvelse i at trække sig fra tilknytning til den fysiske verden), dharana (koncentration), dhyana (meditation) og samadhi (en følelse af at være i ét med alle levende væsener – herunder jorden, planter, luft, dyr, havet… hele universet ).

Min oplevelse er, at jo mere jeg arbejder med alle grene af yoga – de 8 grene samt mantra, mudra og mytologi, desto mere oplever jeg, at myterne lever i mig og omkring mig. De udfolder sig i mig, de udfolder sig som mig, og de udfolder sig fra mig.

Yoga betyder “at være forbundet.”

Forbundethed er kernen i mytologi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close