fbpx

Lad elementet luft berøre dig og opdag hvor vinden fører dig hen

(Dette er en gratis smagsprøve på onlineforløbet “Dans med elementerne” som er en del af Medlemsportalen for Wisdom in Movement) – forfatter: Maria Lauridsen Jensen

Vāyu er elementet luft og vind.

Fornem luften, der kærtegner din hud. Elementet luft er forbundet med berøring og følesans. Berøring handler ikke alene om det, som rører os fysisk, men også om det, som rører os og rammer os i de dybere lag. Elementet luft er relateret til hjertecenteret i din subtile krop – hjertechakraet.

Personer, som med lethed danser med elementet luft, er karakterede ved at være raske og rørige, at lade sig forundre, at være hurtige til bens, at være flyvende, spontane, veltalende, legende, taktisk kloge, omstillingsdygtige, nysgerrige og gode til at have mange bolde i luften på én gang.

Skyggesiden af luft er tendens til at glemme, angst, kaos, utilregnelighed, mangel på integration, mangel på jordforbindelse, at være fortravlet og at være blæst ud i alle vinde. En anden skygge er, at ville vide alt på én gang, på et niveau hvor det udmatter.

Elementet luft er forbundet til rekalibrering. For os, som arbejder med personlig udvikling kan rekalibrering forstås som at blive udsat for et forfriskende vindpust, som puster støv og skidt væk, så vi bliver i stand til at indtage et nyt perspektiv. I energiarbejde og i arbejde med den subtile krop er rekalibering at blive mere eller mindre nulstillet i forhold til det, som vi har påtaget os gennem livet, som har sat sig som blokeringer, og de energetiske blokeringer vi har med os fx som arv og fra tidlige liv.

Luft er selvfølgelig også forbundet til åndedrættet. Åndedrættet er liv, som bliver pustet ind i os, og som forbinder os med verden omkring os. I yogatraditionen hedder åndedrætsøvelser pranayama, og de tillægges en enorm vigtighed. Prana betyder ”livskraft” og yama betyder ”at kontrollere.” Ayama betyder ”at udbygge.” Når du er opmærksom på dit åndedræt, kan du træne dig selv til at bruge din bevidsthed til at optimere åndedrættet og til at dyrke dets forunderlige muligheder. Jeg har gennem videoerne i Medlemsportalen for Wisdom in Movement gjort mit bedste for at invitere dig ind i opdagelsen og oplevelsen af åndedrættets potentiale, men det store arbejde er op dit dig. Jeg vil opfordre dig til at tage detektivhatten på og at finde forstørrelsesglasset og tålmodigheden frem. Her har du et livslangt projekt.

I tantra er Shiva bevidsthed og Shakti er form, manifestation, kraft. De to tilstande danner et guddommeligt par, hvor Shiva er den maskuline energi og Shakti gudinden. Simpelt sagt er Shiva at være bevidst om eksistensen; Shakti eksistensen. Prana-Shakti ånder liv ind i os, og hun giver kraft til den fysiske verden via de fem elementer. At rette sin bevidsthed til Prana-Shakti kan, hvis vi er opmærksomme, og hvis vi er åbne for forundring, afsløre vores forbindelse til altet. I yoga er Prana-Shakti ikke begrænset til åndedrættets rejse mellem næse/mund og lunger. Med træning kan vi så at sige trække vejret ind i hvilket som helst sted, hvor vi ønsker at blive mindre klemt, mere rummelig eller mere næret. Vi kan ved hjælp af fokuseret bevidsthed også opleve fornemmelsen af at trække vejret gennem alt vi er, og dermed være i en altomfavnende tilstand af puls mellem at lade verden trænge ind i os og at forbinde os med verden omkring os. Nogle avancerede yogier når en tilstand, hvor de ikke behøver ikke at trække vejret fysisk, da Prana-Shakti bevæger sig i den centrale kanal suṣumṇa. Jeg vil ikke råde dig til at holde op med at trække vejret, men jeg kan på baggrund af egne erfaringer bekræfte, at det kan blive muligt via arbejde med, dedikation til og fascination af åndedrættet at forlænge pauserne i åndedrættet i en sådan grad, at et fortryllende univers folder sig ud, hvor begrænsninger synes at svinde.

Åndedrættet nærer og renser os. Det at hvile din bevidsthed på dit åndedræt, kan støtte dig i at være tilstede i nuet, komme ind i din naturlige rytme og optimere dit åndedræt. Indåndingerne inviterer opmærksomheden hjem i dig selv, og udåndingerne støtter dig i at finde ro. Indåndingerne sender blod til lunger og hjerte, der hjælper dem med at fungere. Udåndingerne aktiverer det parasympatiske nervesystem. At være bevidst om at du trækker vejret, kan føre til forundring over livet og dermed en større værdsættelse af tilværelsen.

Refleksion

Har du let ved at lade dit hjerte blive rørt, og hvilken effekt har det, når det sker?

Har du let ved at røre fra hjertet, og hvad gør det ved dig, når du oplever det?

Hvad er dit forhold til dit åndedræt?

Hvad påvirker dit åndedræt?

Hvad får du ud af at lave pranayama, og har du en favorit åndedrætsøvelse?

Hvor i dit liv kunne det gavne dig at invitere elementet luft ind, og hvor kunne det gavne dig at afbalancere elementet? 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close