fbpx

Skab en bæredygtig og sund yoga praksis

af Maria Lauridsen Jensen

-Yogalærer med 420+ credit ved Yoga Alliance og utallige timers erfaring

Sugar cane pose / Ardha Chandra Chapasana: Det hele handler om balance

Rådene i dette indlæg er til dig, som dyrker en dynamisk form for yoga. Yin yoga og restorativ yoga er en anden snak:)

Biomekanisk aktivitet

For at passe godt på kroppen, er det vigtigt at lære dens mekanismer at kende og at samarbejde med de naturlige mekanismer.

Kort sagt har vores bevægeapparat to modsatrettede kræfter: muskelenergi og organisk energi.

Muskelenergi er den aktivitet, vi laver, når vi spænder op i en muskel – fx når vi spænder armmusklerne for at vise styrke. Muskelenergi opstår, når vi krammer musklerne mod knoglerne, eller når vi laver isometrisk aktivitet. Isometrisk aktivitet er en statisk muskelaktivitet, hvor vi trækker yderdele af kroppen mod kroppens center. Muskelenergi er at trække indad. Muskelenergi giver os styrke, stabilitet og en stærk kerne, som vi kan række ud fra.

Organisk energi er den bevægelse, vi laver, når vi stækker kroppen. Organisk energi er at række dele af kroppen udad, væk fra kroppens center.

Hvis vi ønsker en sund krop og en bæredygtig yoga-praksis, må vi kontinuerligt øve os i at få de to modsatrettede energier til at mødes. Hvis kroppen spænder for meget op, så går det ud over dens smidighed, men hvis vi strækker den uden at have muskelenergien med, så kan det lede til hypermobilitet og overstræk.

Fold teorien ud

Det stabile fundament

I yoga-stillinger danner den del af kroppen, som er nærmest jorden, fundamentet. Isometrisk aktivitet i de dele af kroppen, som danner stillingens fundament, styrker hele stillingen.

Træk vejret så dybt og nærende, som du kan. Hvis det ikke er til at trække vejret, så hold igen i stillingen. Åndedrættet, der konstant veksler mellem at rejse ind i dig og ud fra dig, er grundstenen i dit fundament. Derpå må du tålmodigt placere én byggesten af gangen

Lad os tage virabhadrasana II – kriger II – som eksempel: Sug fødderne mod hinanden. Mærk muskelaktiviteten rejse hele vejen op gennem kroppen. Derfra brug åndedrættet til at række længde op gennem ryggen og ud i alle retninger. Hvis du blot rækker armene udad, går de potentielt set af led. Se om du kan finde fornemmelsen af at række dine arme ud mod siderne og ind mod kroppen på samme tid – lad skuldrene søge blødt ned og afspænd ansigtet. Kunsten er at finde en blid aktivitet fremfor en mekanisk eller overspændt tilstand.

Det gode stræk

Tænk på et godt morgenstræk: Helt naturligt krammer musklerne mod knoglerne, så du nærmest begynder at ryste, samtidig med at du rækker længde ud gennem kroppen.

Hvordan krammer man musklerne mod knoglerne? Hvis du spænder en knytnæve, så sker det med garanti automatisk, at musklerne i dine arme krammer mod knoglerne i dine arme.

Når jeg underviser, guider jeg ofte mine elever til at forestille sig, at deres hænder og fødder er kløer, som griber fat i yogamåtten – det giver på samme måde som en spændt næve en kædereaktion op gennem kroppen. Derfra har vi et stærkt fundament, hvorudfra vi kan strække længde med stabilitet. Prøv det af i Adho Mukha Śvānāsana – hund hoved ned – og mærk for dig selv.

I daṇḍāsana – stavens stilling – undersøg nysgerrigt om du kan kramme dine benmuskler mod knoglerne i dine ben. Hvordan er det at strække længde gennem ryggen, når dine ben er aktive, i forhold til når de ikke er?

Det er altid bedre at mikrobøje dine led end at låse i leddene, og idet du bøjer dine led, bliver det lettere at aktiverer dine muskler. Især i starten af en praksis, kan det være en fordel at bøje dine led ekstra, så du opbygger en stærk base, hvorfra du strækker længde.

Allier dig med den naturlige bevægelse

Læg mærke til hvordan hver indånding helt automatisk udvider din krop, og hvordan hver udånding helt automatisk får din krop til at trække sig sammen. Allier dig så med dit åndedræt: Brug indåndingerne til at puste dig selv op – til at strække dig indefra. Brug udåndingerne til blidt at suge maven ind, så du holder så meget af fylden som muligt, og så du får stabiliteten med dig. Lad samtidig udåndingerne invitere blødhed ind i dit ansigt og dine skuldre. Igen er kunsten at finde balancen, hvor du hverken er slap og slasket eller overspændt.

Filosofisk

I tantra hedder dynamikken mellem udvidelse og sammentrækning “spanda.” Ifølge tantrikkerne er alt liv kendetegnet ved spanda:

  • Universet udvider sig og trækker sig sammen. Et univers opstår og forgår. Et nyt univers skabes og destrueres.
  • Verden, som vi kender den, er skabt ved en stjernes eksplosion – udvidelse.
  • Stjernerne pulserer.
  • Du trækker vejret ind, åndedrættet rejser ud, du ånder ind, ånder ud.
  • Helt naturligt veksler du mellem at åbne øjnene og se verden omkring dig, lukke øjnene og se ind.
  • Pulsen mellem at hvile og at være aktiv opretholder balancen mellem at blive for doven og at brænde ud.
  • Pulsen mellem at trække opmærksomheden ind i dig selv og at udfolde dig, danner fundamentet for at udtrykke dig autentisk.
  • Vintertid er en form for “træk sig ind tid,” der gør dig klar til sommerens “fold sig ud tid.”

1 thought on “Skab en bæredygtig og sund yoga praksis

  1. Mange tak for denne dejlige og dybdegående introduktion til Yoga. Jeg er ved at få en god ide om hvad yoga kan indebære og hvordan det kan gavne mig på flere forskellige måder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close