fbpx

Hvad er Yoga?

“Glem alle dine ideer om kroppen –

at den er sådan eller sådan.

Bare vær med et område af den,

denne tilstedeværende krop,

som fyldt med grænseløst rum,

opblødt af frihed.”

– Yukti vers 23

(Vijnana Bhairava Tantra/ The Radiance Sutras, min oversættelse)

FB_IMG_1519339624214
Yoga er at være legende og nysgerrig, og derved gradvist åbne dig op for dybere møder med tilværelsens forunderlighed. 

Alle kan dyrke yoga!

Yoga handler ikke om at være smidig, og det handler heller ikke om at blive smidig. Yoga handler om at lave strækøvelser for kroppen, sindet og det sjælelige. Yoga er først og fremmest en rejse, hvori du lærer at sanse og forstå dig selv og at ære dine grænser. Yoga er træning i at slippe tanker om, hvordan du bør være, og i stedet være nysgerrig og undersøge øjeblikkets muligheder.

  • Yoga er at lade dig bevæge.
  • Yoga er at forene hjerte og hjerne.
  • Yoga er at forene krop, sind og sjæl.
  • Yoga er at finde hjem i sig selv, og at handle guidet af den indre visdom.
  • Tantrisk yoga er at sige “ja tak” til livet, at ære kroppen og den fysiske virkelighed, og at dyrke æstetik, ritualer, hjertelighed og hengivenhed. Det er at lade sig forundre over det smukke og mirakuløse, det er, at verden er skabt ud af sit eget stof og kontinuerligt fortsætter skabelsen som en stor kærlighedserklæring til sig selv.
  • Gennem yoga-praksis strækker vi bevidstheden, hvormed du kan blive vidst om dine muligheder, din styrke og din frihed.
  • Yoga er træning i at mærke sig selv og de signaler, som kroppen sender.
  • I yoga arbejder vi med bevægelighed. Vi finpudser det instrument, som kroppen er. Gennem yogaøvelser kan fysiske, emotionelle, psykiske, bevidsthedsmæssige og energetiske blokeringer slippe, så du bedre kan trække vejret, og så dit energisystem får bedre flow.
  • I yoga arbejder bruger vi åndedrættet som værktøj.
  • Yoga er træning i at være i stilhed og ro.

Yoga

Min undervisning indeholder typisk meditation, mantra, mudra, bevægelse, åndedrætsøvelser og myter, poesi eller filosofi. For mig er yoga ikke blot en fysisk praksis – det er min tilgang til livet, og det bærer min undervisning præg af. Kom med et åbent sind, og tag det til dig, som giver mening for dig, i den version, som passer til dig.

Klassisk yoga er en filosofi – ikke fysiske bevægelser – med otte grene: yama (etik og moral), niyama (selvdiciplin og spirituel praksis), asana (fysiske bevægelser), pranayama (åndedrætsøvelser), pratyahara (øvelse i at trække sig fra tilknytning til den fysiske verden), dharana (koncentration), dhyana (meditation) og samadhi (en følelse af at være i ét med alle levende væsener – herunder jorden, planter, luft, dyr, havet… hele universet). Før den klassiske yoga nåede os, har filosofien været igennem ‘Shaiva tantriske skoler, haṭha yoga og Tirumalai Krishnamacharya (1888-1989). Den tantriske indflydelse flyttede fokus fra dualistisk til ikke-dualistisk filosofi. Haṭha yoga tilføjede fysiske positioner, åndedrætsøvelser og teknikker til at få kundalini til at stige. Inderen Tirumalai Krishnamacharya forbandt åndedræt og bevægelse, og han fjernede det spirituelle aspekt, så yoga i højere grad blev tilpasset vestslig tankegang.

Det som vi i dag betegner yoga har lille sammenhæng med yoga i den den kulturelle kontekst, som yoga stammer fra. De fleste af de fysiske yogastillinger er kanaliseret ind eller opfundet i det 20. århundrede. Med stor ydmyghed for traditionen gør jeg indsats for at studere den kulturelle kontekst, som yoga udspringer af; samtidig anerkender jeg, at traditioner ikke er statiske størrelser. Jeg er dedikeret til at bruge min krop, tankegang og åndelighed som instrument til kontinuerligt at udforske, afprøve, bevise, forkaste og forstå, så jeg kan stå inde for det, som jeg giver videre, og så undervisningen bliver så autentisk og transmitteringen så stærk som mulig.

“To have self-mastery is to be a Yogi.” Mṛgendra-tantra YP 2a
(translations ©2019 Christopher Wallis.)

“Yoga arises [spontaneously] from connection with Śakti, or Yoga arises from the attainment of *samādhi, *or Yoga is the immersion [samāveśa] into God arising from the contemplation of His nature.” – Parākhya-tantra 14.98-99 (c. 800 CE)(translations ©2019 Christopher Wallis.)

“Yoga is the direct means to perceive Reality.” – anonymous ancient sūtra, cited in Brahma-sūtra-bhāṣya 2.1.3 (Vedānta work) (c. 200 CE) (translations ©2019 Christopher Wallis.)

“The yogi makes the body a fit vehicle for the spirit. He knows that is a necessary vehicle for the spirit. A soul without a body is like a bird deprived of his power to fly.” — B.K.S. Iyengar

Jeg opfordrer dig til at prøve forskellige former for yoga, så du finder det, der er bedst for lige netop dig. Hver instruktør har sit fokus og sit speciale 🙂

wpid-dsc00881
Yoga betyder “at smelte sammen” eller “at være forbundet”
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close