fbpx

Mine rødder, mine lærere

Gururbrahmā gururviṣṇuḥ gururdevo maheśvaraḥ

Gurusakshat paraṁ brahma tasmai śrīgurave namaḥ

Det jeg underviser, er det som jeg har taget til mig fra mine lærere kombineret med min egen kreativitet. Mine lærere er selvfølgelig inspireret af deres lærere, og således er hver yogapraksis et eksempel på forening som overgår tid og rum.

Jeg er meget inspireret af Sianna Sherman, som er stifter af Rasa Yoga. Jeg har fulgt hende siden 2017. I 2018 tog jeg et nimåneders Online Teacher Training ved hende (70 credit). I 2020 tog jeg modul 1 af Rasa Yoga 300 hrs med Sianna som hovedlærer. Resten blev aflyst pga. COVID. I marts-maj 2021 tog jeg hele Rasa Yoga 300 hrs. Teacher Training med Sianna Sherman og Greta Hill som hovedundervisere. På uddannelsen hos Rasa Yoga har jeg bl.a. haft følgende gæstelærere: Masood Ali KhanSreedevi Bringi (tantra og sanskit), Sheela Bringi (mantra og sanskrit), Bill Mahony (yoga filosofi), Constantina Rhodes (tantra), Claudette Evans (restorative yoga), Michelle Cassandra Johnson (social justice), Justin Michael Williams (social justice) og Carlos G. Pomeda (tantra og sanskit). Rasa Yoga er en bhakti fusion af form og flow āsana, tantra (Kashmir Shaivism), mudrā, åndedrætsøvelser, ritual, functional anatomy, meditation og sjælsalkymi.

Min grunduddannelse i yoga (200 timer) er fra Yandara Yoga Institute (2015), som har et stort fokus på bhakti yoga – hengivenhed og hjertets vej. Noget særligt ved at været uddannet ved Yandara (Mexico), er oplevelsen af at have været 26 dage i et yogasamfund i fascinerende natur og mere eller mindre afskåret fra omverden. Kylie Radha Price var min primære lærer, dernæst Sarasvati Young og Craig Perkins, som er grundlægger af Yandara Yoga Institute. ALLISON EATON initierede mig i Reiki. Hver aften havde vi kirtan med Kylie, Sarasvati, Shiva Das, Bolo og April, Mercy Ananda og Allison – Jaya Band. 

Al min yogaundervisning og healing trækker på Moderne Shamanisme. Min antropologiske arv har lært mig, at der er mere end én “sandhed” i verden, og at min opgave er at øge min egen og andres bevidsthed derom, så vi kan få en verden med mere menneskelig forståelse – inklusiv forståelse for os selv. Med “sandhed” mener jeg, at der er mere end én måde at se verden på; mere end én måde at gribe livet an på; mere end én måde at forstå selv selv i relation til omverden på; mere end én måde at begribe det oplevede på. Jeg har modtaget undervisning af Marianne Lane siden 2018. Derudover har jeg modtaget undervisning af Rebekka Lassesen og Benjamin Lassesen. I 2020-2022 er jeg elev på Visdomsskolen for moderne shamanisme, hvor Marianne Lane underviser mig i bevidsthedstræning, bevidsthedsstræk og healing. Bevidsthedstræning og -stræk er yogiske discipliner, men da det i vores samfund er svært at finde yogalærere, som underviser deri, har jeg vagt at modtage træning gennem moderne shamanisme i stedet.

Jeg tog mine første yogatimer i 2008 i et fitnesscenter i Fredericia. Jeg gik i gymnasiet, og tilbragte al min fritid som gymnast, gymnastik- og sjippeinstruktør og i fitnesscenteret. Lige fra starten sansede jeg, at yogatimerne bragte mig ind i en tilstand, som kunne noget mere, end den fysiske træning, som jeg ellers kendte til. Alligevel tog det fem år før, jeg for alvor blev grebet. Det skete på Mariam Moslehpours hold i fitness world i Aarhus. Efter et år var min begejstring blevet så stor, at jeg sagde mit fitness abonnement op, og meldte mig ind i Yoga Collective, hvor jeg kom som elev på daglig basis. I Yoga Collective modtog jeg undervisning af Nadia Lunn,  Maia Jensen og Tine Kotzé, før jeg selv blev underviser der. 

Visdommen er i høj grad er i live i mig, så jeg lærer også indefra. Min sankalpa of service er “visdom i bevægelse.” Visdommen udfolder sig gradvist i og gennem mig, og bliver til “embodied wisdom” – i min fysiske krop, subtile krop og bevidsthed. Min mission er, at vidreformilde den til dig på en jordbundet måde, så den gradvist kan udfolde sig i dig i din version, og i de lag der gavner dig.

Darshana/ filosofisk perspektiv: Rasa Yoga, tantra, bhakti yoga og moderne shamanisme

Upaya/undervisningsteknik: Rasa Yoga, yin yoga og moderne shamanisme

 

Det, som er udfordrende i livet, er ikke en forhindring, der er til for at slå os ud, men en udfordring, der styrker vores personlige udvikling.

Det er træning i at holde balancen.

Rasa Yoga

Sianna Sherman taler lige til mit hjerte. Hendes skole Rasa Yoga repræsenterer en holistisk sammensætning af sadhana (spirituel praksis), mantra (lydvibrationer), mudra (hellige gestus), asana (yogastillinger), pranayama (åndedrætsøvelser), dhyana (meditation), darshana (filosofisk perspektiv) og upaya (metode). Sianna beskriver selv Rasa Yoga som en “bhākti fusion,” da hele omdrejningspunktet er at gøre sig selv til en stærk kanal ved at kultivere universel hjertelighed og at dyrke hengivenhed til bevidstheder fra yogatraditionen, naturen og Den Store Verdensånds, der ånder os, så inspirationen, visdommen og kærligheden kan tage form igennem os på balanceret vis. Rasa er en hyldest til kroppen, det jordiske liv, sanselighed, alle følelser, poesi, natur, tradition, kunst og skønhed.  

Skolens filosofiske perspektiv er en kombination af tantra/kashmir shaivisme, klassisk yoga (Patañjali) og Advaita Vedānta, mytologi samt skyggearbejde. Tantra er det vægtende filosofiske fundament. Læs mere om filosofierne længere nede på denne side. 

Upaya/metode til at undervise yoga

Hjerte/åndedræt overensstemmelse; at undervise fra et stærkt fundament; at holde energien/rummet under undervisning; sprogbrug; tematiseret undervisning

+ Rasa Yoga treenigheden (Sianna Sherman):

  • Forbindelse
  • Pulsering
  • Ofring

Desuden er der fokus på teknik i de fysiske stillinger, som drager på funktionel anatomi (Dr. Eric Goodman). For mig er denne metode super vigtig at give videre. Mange tænker at yoga handler om at komme ud i vilde stræk, og glemmer at aktivere musklerne. Denne teknik er med til at stabilisere kroppen, så vi ikke slider uhensigtsmæssigt.  Jeg har mærket en stor forbedring på min egen krop, som var ved at blive tærret af stræk uden stabilitet og styrke.

***

Moderne shamanisme

De healinger (minus Reiki), som jeg udbyder, er moderne shamanistiske healinger.

Når jeg underviser, holder jeg stort set altid et energifelt om hver deltager, hvilket er en moderne shamanistisk kompetence. Feltet støtter eleverne i at få mest muligt ud af undervisningen i flest mulige lag, og det giver personligt tilpasset støtte. Via feltet kan jeg have en intention på, hvilken energi og stemning der skal være i undervisningen, og jeg støttes i at formidle de mest passende ord på den mest hensigtsmæssige måde.

Moderne shamanistiske værktøjer er den praksis, som jeg personligt bruger, som minder mest om yoga sutraerne afsnit 2, som er meditationsteknikker. Begge  frigør selvet fra kroppen, tid og rum, hvilket skærper intuitionen og clairvoyante evner. Men i modsætning til min læsning af yogasutraerne, er formålet med moderne shamanisme ikke en endelig bevægelse væk fra kroppen og det sanselige liv på jorden.

Tak til mine lærere inden for moderne shamanisme/healing: Benjamin Lassesen, Marianne Lane og Rebekka Lassesen.

***

Uddybende om de filosofiske rødder

Både Yandara Yoga Institute og Sianna Sherman har lært mig at lytte til mit hjerte og følge mit hjertes vej. Når jeg følger mit hjerte, fremfor at fokusere på at opfylde andres ønsker, oplever jeg mere flow i mit liv. Når jeg underviser det som taler til mit hjerte, og når jeg følger min intuition, bliver jeg selv mere fuld af livsenergi, og det smitter af på mine elever og på mine omgivelser. Den forståelse hviler på Bhākti Yoga, som har rødder i Śvetāśvatara Upaniṣad (400-500 år fvt. ) og handler om at hengive sig, udvise kærlighed og være dedikeret til at tjene sit livsformål. Bhākti Yoga er et centralt tema i Bhagavad Gita (200-300 år fvt.), hvor Krishna lærer at følge sit hjertes vej.

Hengivelse ved at chante mantraer, udsende taksigelser og kalde mine allierede fra andre dimensioner til er en central del af bhakti yoga, som jeg har dykket ned i gennem Yandara Yoga Institute og Rasa Yoga.

Meditationer hvor hjertet er i fokus, samt praksisser med fokus på ydmyghed, tilgivelse og hjertelighed danner et stærkt og sundt fundament for dybere spirituelt arbejde, men først og fremmest kan det føre mere lækkerhed ind i tilværelsen.

***

Tantra

Tantra er kort sagt at sige “Ja!” til livet

Tantrisk filosofi (ikke-dualistisk Shaiva Tantra) har været en game changer i mit liv. Fra at være i en form for krig med min krop, har jeg lært at ære og elske den. Min forståelse for tantra startede med at jeg synes at versene i the Radiance Sutras var utrolig smukke. Dem stiftede jeg bekendskab med i 2015. Da jeg læste Awakening Shakti i 2017, startede min dybere forståelse.

Tantra er den filosofi, som udspringer at de tekster, som kaldes tantraer, som i de fleste tilfælde er kanaliseret ind på jorden. Begrebet dækker over en lang række af undergrene. De ældre grene kaldes samlet set “klassisk tantra.” Kashmir Śaivisme er af nyere dato. I Kashmir Śaivisme trækker hver guru på de kilder fra den klassiske tid, som siger dem noget personligt, hvormed de tidligere grene blandes sammen i nye fortolkninger. I Kashmir Śaivisme er det tradition, at guruerne skriver kommentarer til de ældre skrifter.

I vores kultur er ordet tantra ofte taget ud af sin kulturelle kontekst, og frarøvet den dybe respekt og ydmyghed, som ordet bør vække. Jeg underviser ikke i sex, og selvom det kan være en portal til mødet med evigheden, skønhed og dybe spirituelle indsigter og gaver (fremfor blot egos lyster der opfyldes), så er det blot en mikroskopisk del af, hvad tantra er. Jeg trækker på visdommen med stor respekt og ære, og jeg mener, at de gamle teknikker skal bruges med sund dømmekraft, hengivenhed til hellige og stor ydmyghed. Det er netop derfor at sadhana er essentiel.

Filosofien er med i al min undervisning, men de mest direkte henvisninger sker i min yin yoga undervisning. For mig er de gamle tekster ubeskriveligt smukke. Og det fascinerer mig, hvordan jeg kan tage noget, der er så gammelt, og både gøre det direkte anvendeligt i mit hverdagsliv og bruge det som redskab til at forstå mig selv i verden. Det er viden, som er i høj grad er i live i mig. Min sankalpa of servive er “visdom i bevægelse.” Visdommen udfolder sig gradvist i og gennem mig, og jeg håber, at jeg kan vidreformilde den til dig, så den gradvist kan udfolde sig i dig i din version, og bevæge sig fra dig til verden omkring dig – til fordel for det højeste gode

Min viden og inspiration stammer fra Kashmir Shaivisme (nondual Śaiva-Śakta tantra), men jeg har også haft forunderlige oplevelser med litteratur fra den klassisk tantriske gren Trika. Gennem selvstudier har jeg fundet fascination, kærlighed til livet, styrke, erkendelser, og jeg har modtaget mystiske og forunderlige oplevelser, der har åbnet den esoteriske viden og understreget visdommens kraft for mig. Jeg studerer løbende onlinekurser fra diverse anerkendte lærere, og live studier ved Sianna Sherman og Carlos Pomeda.

  • Tantrisk praksis: At frigøre stagneret energi gennem øvelser for og samspil mellem den fysiske og den subtile krop.
  • Tantrisk bekræftelse: “Jeg tjener fra mit hjerte og gennemgår rejsen for min personlige transformation, så jeg kan bidrage til at gøre verden et dejligt sted for alle.”
  • Tantrisk bekræftelse: “Jeg er en beholder for kærlighed og livsenergi.”
  • Tantrisk bekræftelse: “Jeg kalder alle dele af mig selv hjem, og jeg byder dem kærligt velkommen, fordi de alle er med til at gøre mig til den jeg er.”

Tan betyder “at udvide/strække sig” og tra kan forstås som “redskab”. Tantra er redskaber til at udvide bevidstheden. En poetisk oversættelse er “at væve.” Ikke-dualistisk tantra handler om at væve modsætninger for at skabe balance. I tantra er målet ikke at slippe fri fra den menneskelige tilværelse eller at komme væk fra de “grimme og ubehagelige” dele af livet. Tantra er en hyldest til vores fysiske tilværelse, fordi vi kropsliggør det guddommelige. Hvis “guddommelig” er et stort ord for dig, kan du erstatte det med “universets skønhed.”

 

Skyggearbejde og flow

Skyggearbejde er at tage et refleksivt blik på sig selv og de emner, som dukker op i livet, samt at få ryddet op i det, som er kastet i det indre pultekammer, som af og til dukker op som uhensigtsmæssige og ubalancerede reaktioner. Jeg laver hoveddelen af mit personlige skyggearbejde ved hjælp af teknikker fra moderne shamanisme for at jeg kan stå frem i min bedste udgave både professionelt og privat.

I tantra anskues asana/yogastillinger og pranayama/åndedrætsøvelser, som teknikker til at skabe flow i stagneret energi. En følelse eller et trauma, kan for eksempel sætte sig som en energiblokade i kroppen, som du kan løsne op for gennem yogabevægelser eller ved at møde med din opmærksomhed og omfavne med dit åndedræt. 

Tantra er at transformere sig selv fra at være et offer til at tage ejerskab over egne følelser og eget liv.

Tantra er at kalde alle dele af dig selv hjem, fordi de alle er dele af dig. Du kan ofre dine sorger og glæder og frustrationer til at blive transformeret i kærlighed til fordel for det højeste gode. Hver smerte kan være en udfordring, der hjælper dig til at udvikle og styrke dig. Andre tantriske redskaber er blandt andet meditation, mantraer og yantraer.

Rasa yoga arbejder med skyggearbejde ud fra tantra og ud fra Robert Augustus Masters tankegang. Skyggearbejdet her foregår hovedsageligt intellektuelt, gennem meditation eller gennem arbejde med mytologi, der taler til underbevidstheden.

Moderne shamanistisk praksis giver en fin dynamisk relation mellem at være tilstede i det levede liv og at fundere og meditere og udvide sit perspektiv på oplevelserne. Der er for mig en skøn lighed til den tantriske tradition og Rasa Yoga, idet vi ser indad for at udfolde os i det levede liv – selvom der også er meget arbejde med andre universelle lag i moderne shamanisme.

 

Klassisk yoga

Ifølge klassisk yoga (fra ca. år 300 fvt.), som Patañjalis Yoga sūtraerne er kilde til, er livet cykler af lidelse, og gennem yoga adskilles det materielle og sansende selv fra bevidstheden. Fra en tantrisk forståelse er Shakti, og dermed kroppen og det levede liv, undertrykt i klassisk yoga. Redskaberne er: 5 yama/forbud, 5 niyama/leveregler, asana/ yogastillinger, pranayama/ åndedrætsøvelser, pratyhara/ kontrol over sanserne, dharana/ stabilisering af sindet, dhyana/meditation og det højeste trin er samadhi/ indre stilhed. Yoga betyder at forene.  I klassisk yoga er målet at etablere sindet i dets sande natur, som er grænseløs bevidsthed.

  • Klassisk yoga praksis: yogastillinger, åndedrætsøvelser, meditation, yamas (væremåde i forhold til andre) og niyamas (væremåde overfor sig selv) og tilbagetrækning af sanserne.
  • Klassisk Yoga bekræftelse: “Jeg er ikke mine tanker, sanser eller følelser, jeg bevidner dem og kan kontrollere dem.”

Avaita Vedanta

Ifølge Advaita Vedānta er dit Indre Selv og Det Universelle Selv/ Kilden den samme. På grund af sløret māyā, oplever det individuelle selv at være begrænset. Denne filosofiske skole er ligesom tantra ikke-dualistisk, men hvor tantra hylder både krop og bevidsthed, er målet her kun at blive i ét med ren bevidsthed – igen undertrykkes kroppen og det fysiske liv. 

  • Advaita Vedānta bekræftelse: “Jeg er ét med Det Universelle Selv.”/ “Jeg er guddommelig.”

Du kan læse mere om koblingen mellem mine rødder her, og du kan se en oversigt over mine lærere her.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close