Hvad er Yoga?

“Glem alle dine ideer om kroppen –

at den er sådan eller sådan.

Bare vær med et område af den,

denne tilstedeværende krop,

som fyldt med grænseløst rum,

opblødt af frihed.”

– Yukti vers 23

(Vijnana Bhairava Tantra)

FB_IMG_1519339624214
Yoga er at være legende og nysgerrig

Alle kan dyrke yoga!

Yoga handler ikke om at være smidig, og det handler nødvendigvis heller ikke om at blive smidig. Yoga er derimod først og fremmest en rejse, hvori du lærer at sanse dig selv og at mærke dine grænser. Yoga er træning i at slippe tanker om, hvordan du bør være, og i stedet vende opmærksomheden indad.

Denne lille video (engelsk) beskriver ret godt, hvad yoga er:)

 

Yoga

Min undervisning indeholder typisk meditation, bevægelse, åndedrætsøvelser og myter, poesi eller filosofi, og jeg chanter altid med mine elever. For mig er yoga ikke blot en fysisk praksis, og det bærer min undervisning præg af.

Myterne er gamle historier, som tager afsæt i menneskelivet. “Mythology can best be understood as a kind of “pre-science” attempting to explain observed phenomena in familiar human terms related to the memories and culture of peoples in a relatively defined geographic area”, forklarer Donald M. Kraig i bogen Modern Tantra. Det interessante er, at selvom deltaljerne ligger langt fra vores kultur, er de menneskelige dilemmaer de samme på tværs af kontinenter. Hver karakter i hver myte lever videre inden i os alle. Ved at høre myterne, bliver vi gjort opmærksomme på de karaktertræk, og vi lærer dermed os selv bedre at kende. Du vil nok opdage, at det er lettere af spejle dig selv i nogle af karaktererne end i andre. Myterne indeholder ofte et budskab – måske kan du tage det til dig, måske er det bare en historie for dig:)

Som eksempel, klik her for at se en tedtalk, hvor taleren  har taget et aktivt valg om, at hun er forfatteren af sin livshistorie. Og hør hvordan hun har taget narrativer fra yogaverden og indkoorporeret dem i sin fortolkning af livet: https://youtu.be/vpYWSJFuZB0

Yoga kan med øvelse blive meditation i bevægelse og en rejse, hvor du lærer dig selv at kende.

Oprindeligt var de fysiske øvelser “asana” kun forarbejde til at kunne sidde behageligt i meditation. I traditionel forstand er yoga en vejledning i det gode liv, som er opdelt i otte grene: yama (etik og moral), niyama (selvdiciplin og spirituel praksis), asana (fysiske bevægelser), pranayama (åndedrætsøvelser), pratyahara (øvelse i at trække sig fra tilknytning til den fysiske verden), dharana (koncentration), dhyana (meditation) og samadhi (en følelse af at være i ét med alle levende væsener – herunder jorden, planter, luft, dyr, havet… hele universet ). Yoga betyder “at smelte sammen” eller “at være forbundet”.

 

Hvorfor Yoga?

Yoga er træning i at mærke dig selv og de signaler, som din krop sender dig.

Yoga er arbejde med at skabe bevægelighed i din krop og for din krop. Hvis vi ikke bevæger dele af kroppen, mister de dele gradvist bevægelighed. Yoga og især yin yoga kan derudover løsne op for spændinger eller energimæssige blokeringer i kroppen.

Yoga er træning i at trække vejret og fx bruge åndedrættet til at skabe ro og styrke.

Yoga er træning i at være i stilhed og ro.

 

“The yogi makes the body a fit vehicle for the spirit. He knows that is a necessary vehicle for the spirit. A soul without a body is like a bird deprived of his power to fly.”

— B.K.S. Iyengar

 

 

Klik her for at læse om forskellige stilarter. Jeg opfordrer dig til at prøve forskellige former for yoga, så du finder det, der er bedst for lige netop dig.

wpid-dsc00881
Yoga betyder “at smelte sammen” eller “at være forbundet”