Yoga

“Glem alle dine ideer om kroppen –

at den er sådan eller sådan.

Bare vær med et område af den,

denne tilstedeværende krop,

som fyldt med grænseløst rum,

opblødt af frihed.”

– Yukti vers 23

(Vijnana Bhairava Tantra)

 

Alle kan dyrke yoga!

Yoga handler ikke om at være smidig, og det handler nødvendigvis heller ikke om at blive smidig. Yoga er derimod først og fremmest en rejse, hvori du lærer at sanse dig selv og at mærke dine grænser. Yoga er træning i at slippe tanker om, hvordan du bør være, og i stedet vende opmærksomheden indad.

Denne lille video (engelsk) beskriver ret godt, hvad yoga er:)

 

Yoga

Min undervisning indeholder typisk meditation, bevægelse, åndedrætsøvelser og myter, poesi eller filosofi, og jeg chanter altid med mine elever. For mig er yoga ikke blot en fysisk praksis, og det bærer min undervisning præg af.

Myterne er gamle historier, som tager afsæt i menneskelivet. “Mythology can best be understood as a kind of “pre-science” attempting to explain observed phenomena in familiar human terms related to the memories and culture of peoples in a relatively defined geographic area”, forklarer Donald M. Kraig i bogen Modern Tantra. Det interessante er, at selvom deltaljerne ligger langt fra vores kultur, er de menneskelige dilemmaer de samme på tværs af kontinenter. Hver karakter i hver myte lever videre inden i os alle. Ved at høre myterne, bliver vi gjort opmærksomme på de karaktertræk, og vi lærer dermed os selv bedre at kende. Du vil nok opdage, at det er lettere af spejle dig selv i nogle af karaktererne end i andre. Myterne indeholder ofte et budskab – måske kan du tage det til dig, måske er det bare en historie for dig:)

Som eksempel, klik her for at se en tedtalk, hvor taleren  har taget et aktivt valg om, at hun er forfatteren af sin livshistorie. Og hør hvordan hun har taget narrativer fra yogaverden og indkoorporeret dem i sin fortolkning af livet: https://youtu.be/vpYWSJFuZB0

Yoga kan med øvelse blive meditation i bevægelse og en rejse, hvor du lærer dig selv at kende.

Oprindeligt var de fysiske øvelser “asana” kun forarbejde til at kunne sidde behageligt i meditation. I traditionel forstand er yoga en vejledning i det gode liv, som er opdelt i otte grene: yama (etik og moral), niyama (selvdiciplin og spirituel praksis), asana (fysiske bevægelser), pranayama (åndedrætsøvelser), pratyahara (øvelse i at trække sig fra tilknytning til den fysiske verden), dharana (koncentration), dhyana (meditation) og samadhi (en følelse af at være i ét med alle levende væsener – herunder jorden, planter, luft, dyr, havet… hele universet ). Yoga betyder “at smelte sammen” eller “at være forbundet”.

 

Hvorfor Yoga?

Yoga er træning i at mærke dig selv og de signaler, som din krop sender dig.

Yoga er arbejde med at skabe bevægelighed i din krop og for din krop. Hvis vi ikke bevæger dele af kroppen, mister de dele gradvist bevægelighed. Yoga og især yin yoga kan derudover løsne op for spændinger eller energimæssige blokeringer i kroppen.

Yoga er træning i at trække vejret og fx bruge åndedrættet til at skabe ro og styrke.

Yoga er træning i at være i stilhed og ro.

 

“The yogi makes the body a fit vehicle for the spirit. He knows that is a necessary vehicle for the spirit. A soul without a body is like a bird deprived of his power to fly.”

— B.K.S. Iyengar

Hvem kan dyrke yoga?

Vi er hver især på vores egen yogarejse!

Ikke to kroppe er ens.

Selv din egen krop forandrer sig konstant.

Yoga er at lytte på din krops signaler, det er ikke at presse dig selv til at gøre ting, som gør ondt. Det kan i praksis betyde, at du ligger dig på din yogamåtte og tager et hvil, imens de andre på holdet er i fuld bevægelse.

I takt med at du dyrker mere og mere yoga, vil du opdage, at din krop kan forskellige ting på forskellige tidspunkter. Der kan være forskel fra morgen til aften og fra dag til dag, og lige netop derfor bør du tilgå yogastillingerne med en nysgerrighed og opmærksomhed, som hvis det var første gang, at du mødte stillingerne. Yoga handler ikke om, hvordan du ser ud indadtil, men at lære at mærke dig selv.

Alle kan dyrke yoga, men hvis du har en skade, så tal med din læge først, og fortæl det til din yogalærer inden timen. Fortæl også din yogalærer hvis du er gravid.

 

Nedenunder kan du læse om forskellige stilarter. Jeg opfordrer dig til at prøve forskellige former for yoga, så du finder det, der er bedst for lige netop dig.

Hatha yoga

I sin oprindelige betydning referer “hatha yoga” til det aspekt af yogapraksis, der omhandler fysisk bevægelse “asana” . Da der med tiden er opstået mange yogaformer, og det er godt at kunne skelne imellem dem, anvendes betegnelsen “hatha” typisk til yogapraksis, hvor der arbejdes med statisk muskelarbejde dvs. at holde stillingerne i længere tid. Stillingerne er både stående, siddende og liggende.

Jeg underviser i “hatha flow” og dermed ikke i hatha i traditionel forstand, hvor der er større afbræk mellem stillingerne.

 

Vinyasa

Vinyasa er den hurtigste og mest dansende yogaform, hvor du i stor stil træner styrke ved at bære din egen vægt. I min fortolkning af vinyasa, er stillingerne typisk koordineret med dit åndedræt, og én indånding svarer til én bevægelse. Gennem regelmæssig vinyasa-praksis vil du sandsynligvis mærke, at du udvikler en åndedrætsteknik, der gør, at du ikke så let bliver forpustet – hverken i fysisk yoga-praksis eller i andre former for fysisk aktivitet.

I sin oprindelige betydning referer “vinyasa” til en serie af bevægelser, som udspringer af en naturlig puls. Tænk på åndedrættet, der yndefuldt bevæger sig mellem indånding, pause, udånding, pause, indånding og så videre, eller havet som skiftevis skylder mod kysten og trækker sig tilbage – det er den form for flow, som vinyasa yoga er inspireret af.

vinyasa.jpg

 

 

Morgen flow

Mine morgenklasser har til formål, at give dig en god start på dagen. Tempoet på morgen flows er langsommere og har mere fokus på mindfulness og stræk end mine hatha og vinyasa-klasser, og du kan eksempelvis møde åndedrætsøvelser, selvmassage og øjnyoga.

Kontakt mig hvis du ønsker privatundervisning, eller hvis du søger en underviser til et yogahold.

 

yoga

 

Yin Yoga

Prøv en gratis time yin yoga med mig her

I Yin yoga holdes stillingerne i flere minutter, hvormed vi kommer dybere ind i kroppens bindevæv, led og knogler end under en dynamisk yogaklasse.

Yin yoga appellerer til det parasympatiske nervesystem (rest & digest), hvilket kan have en positiv påvirkning på fordøjelsen, hår og neglevækst, og mindske stress.

Med alderen krøller kroppens kollagenfibre sig sammen, hvilket betyder at affaldsstoffer ikke kan passere. Med alderen svinder ligeledes mængden af synovialvæske og erstattes med fibre, hvilket gør vævet stivere, og blokerer flowet i kroppen. Ved at dyrke yoga strækkes bindevævet, hvorved affaldsstofferne kan passere ud af kroppen via blodbanerne.

1 Privattime: 500 kr.

En privattime yin yoga kan kombineres med 15-60 minutters savasana, hvor du modtager reiki (spørg efter pris). 

Aftal tid ved at skrive til maria@marialauridsenjensen.com

Yin Yogas 3 principper er:
– find det sted hvor stillingen hverken giver for stor eller for lille sensation.
– find stilhed i stillingen
– bliv i stillingen

Ved at holde stillingerne udsættes knoglerne for stress, hvilket gør dem stærkere.

I nutidens samfund er de fleste af os konstant i “yang-mode”. En yin-klasse kan hjælpe med at udrette denne ubalance.

image

“Love life itself. Love the Divine.

When you do, the only things you will ever put to risk are your limitations.”

– Swami Chetanananda