Yoga

“Glem alle dine ideer om kroppen –

at den er sådan eller sådan.

Bare vær med et område af den,

denne tilstedeværende krop,

som fyldt med grænseløst rum,

opblødt af frihed.”

– The Radiance Sutras, 23

 

Yoga

Min undervisning indeholder typisk meditation, bevægelse, åndedrætsøvelser og myter, poesi eller filosofi, og jeg chanter altid med mine elever. For mig er yoga ikke blot en fysisk praksis, og det bærer min undervisning præg af.

Yoga kan med øvelse blive meditation i bevægelse og en rejse, hvor du lærer dig selv at kende.

Oprindeligt var de fysiske øvelser, asana, kun forarbejde til at kunne sidde behageligt i meditation.

 

Hvem kan dyrke yoga?

Vi starter alle et sted, og vi er hver især på vores egen yogarejse. Jeg lægger stor vægt på, at du lytter til din krops signaler fremfor at presse dig selv. Nedenunder kan du læse om forskellige stilarter. Jeg opfordrer dig til at prøve forskellige former for yoga, så du finder det, der er bedst for lige netop dig.

 

Hatha

Til hatha arbejder vi med statisk muskelarbejde dvs. at holde stillingerne i længere tid. Stillingerne er både stående, siddende og liggende.

Jeg underviser i “hatha flow” og dermed ikke i hatha i traditionel forstand, hvor der er større afbræk mellem stillingerne.

yoga

Vinyasa

Vinyasa er den hurtigste og mest dansende yogaform, hvor du i stor stil træner styrke ved at bære din egen vægt. I min fortolkning af vinyasa, er stillingerne typisk koordineret med dit åndedræt, og én indånding svarer til én bevægelse.

vinyasa.jpg

Yin Yoga (blid yoga)

I Yin yoga holdes stillingerne i flere minutter, hvormed vi kommer dybere ind i kroppens bindevæv, led og knogler end under en dynamisk yogaklasse.

Yin yoga appellerer til det parasympatiske nervesystem (rest & digest), hvilket kan have en positiv påvirkning på fordøjelsen, hår og neglevækst, og mindske stress.

Med alderen krøller kroppens kollagenfibre sig sammen, hvilket betyder at affaldsstoffer ikke kan passere. Med alderen svinder ligeledes mængden af synovialvæske og erstattes med fibre, hvilket gør vævet stivere, og blokerer flowet i kroppen. Ved at dyrke yoga strækkes bindevævet, hvorved affaldsstofferne kan passere ud af kroppen via blodbanerne.

Yins 3 principper er:
– find det sted hvor stillingen hverken giver for stor eller for lille sensation.
– find stilhed i stillingen
– bliv i stillingen

Ved at holde stillingerne udsættes knoglerne for stress, hvilket gør dem stærkere.

I nutidens samfund er de fleste af os konstant i “yang-mode”. En yinklasse kan hjælpe med at udrette denne ubalance.

image